Oamenii de ştiinţă americani au identificat pentru prima dată în istoria cercetării spațiale nori de apă în atmosfera unui corp ceresc aflat în afara Sistemului Solar. Dacă descoperirea va fi confirmată, ea va fi un pas major în identificarea de exoplanete locuibile.
Norii, care sugerează prezența unei atmosfere capabile să susțină forme de viață, au fost observați de o echipă de cercetători de la Carnegie Institution for Science din Washington, în jurul unei pitice cenuşii aflate la o distanţă de 7,3 ani-lumină de Terra, relatează presa internațională citată de mediafax.ro.
Descoperit recent, corpul ceresc, denumit WISE J0855-0714, este cel mai rece obiect substelar din clasa piticelor cenuşii depistat vreodată. Temperaturile de la suprafaţa acestuia sunt cuprinse între -48 şi -13°C. Cu toate acestea, în jurul său cercetătorii americani au identificat ceea ce par a fi nori de apă, folosind telescopului Magellan Baade din Chile, cu un diametru de 6,5 metri.
Deşi anterior, oamenii de știință au mai detectat vapori de apă în atmosferele unor exoplanete, este pentru prima dată când sunt semnalați nori de apă în afara Sistemului nostru Solar. Norii sunt atât de numeroși încât planeta WISE J0855-0714 este pe jumătate ascunsă de aceștia, fapt care o face să semene foarte mult cu Terra, spun specialiștii.
O serie de studii viitoare, precum cele ce urmează a fi realizate de viitorul telescop spaţial James Webb, lansat în 2018, vor fi utilizate pentru a confirma sau infirma descoperirea.