Te inscriu la scoala sau te „condamn” la scoala?

Multe mame care discuta cu mine despre inscrierea copilului la scoala, solicita adesea o amanare de inca un an, cu pretextul prelungirii copilariei.

Din pacate, scoala este vazuta inca de multi parinti romani ca o incetare a perioadei de libertate si bucurie, a anilor de gratie si incantare; ca un loc inevitabil de serios, in care neplacerea, rezistenta si sobrietatea sunt conditii necesare ale dezvoltarii adevarate.

Nu stiu cati parinti romani asociaza in mintea lor invatarea cu ceva placut, cu o aventura sau un drum fascinant. Am avut chiar situatii cand parintii m-au interpelat tare ingrijorati in legatura cu bucuria copilului lor de a veni la scoala. Mi-au spus direct ca singurul lucru care poate fi dedus de aici e ca nu se face carte serios.

Probabil ca anii lor de formare sunt legati inevitabil de ideea pierderii libertatii interioare, a alegerii si a pasiunii. Si probabil ca transmit asta si copiilor lor atunci cand ii petrec la scoala cu mila asa-zisei „pierderi a copilariei”.

E timpul sa scapam de capcana asta. Am fost conditionati sa asociem scoala si cresterea mintii noastre cu neplacerea, autoritatea, constrangerea.

Cele mai performante programe din lume dau copiilor libertate, incredere, apreciere si optiuni. Le pun la dispozitie orare aerisite, timp de cautare, comunicare, descoperire. Cele mai competitive tari nu practica teme pentru acasa, nu incarca orarele cu pregatiri suplimentare, nu pun 6 kg de ghiozdan pe umerii scolarilor. Pun insa mare pret pe conectare emotionala si cooperare.

E timpul sa alegem daca ne inscriem copiii la scoala – adica pe un drum al pasiunii si al cresterii interioare – sau daca ii „condamnam” sa devina seriosi, obositi si plictisiti.

 

Poti sa iti spui parerea aici:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.