Tundră milenară descoperită sub calota glaciară din Groenlanda

Sub stratul de gheaţă din Groenlanda a fost descoperită o tundră subterană care datează de circa trei milioane de ani.

Este vorba despre un peisaj îngropat sub doi kilometri de gheaţă, descoperit de o echipă de cercetători condusă de geologul Paul Bierman de la Universitatea din Vermont.

„Am găsit un sol organic care a rămas congelat în adâncurile stratului de gheaţă pentru 2,7 milioane ani”, a declarat Bierman. Descoperirea constituie o dovadă a faptului că această calotă glaciară a Groenlandei are o durată de existenţă mult mai mare decât s-a presupus până acum şi că a supravieţuit diverselor perioade de încălzire globală din trecut.

Prin urmare, chiar şi în etapele cele mai calde care s-au succedat de la formarea calotei de gheaţă, centrul Groenlandei a rămas stabil. „Probabil că niciodată nu a fost dizolvat complet”, a relatat Bierman în revista Science. „Acest lucru a permis tundrei să fie sigilată sub gheaţă, fără a suferi schimbări de-a lungul milioanelor de ani de încălzire şi răcire globală. În general gheţarii sunt descrişi ca puternici agenţi de eroziune, dar noi am demonstrat că această calotă din Groenlanda nu se comportă ca atare: în centrul său, eroziunea a fost incredibil de mică chiar începând de la formarea sa de acum aproape trei milioane de ani”.

Stratul de gheaţă a păstrat pământul de sub el ca un frigider, conservând acest peisaj antic care probabil s-a aflat expus la suprafaţă între 200.000 şi un milion de ani, înainte de a fi acoperit de gheaţă. Tundra trebuie să fi fost parţial împădurită, similară cu tundra verde din Alaska.

Poti sa iti spui parerea aici:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.