Anul 2014 a fost un alt an foarte bun pentru agricultură

Anul 2014 a fost un alt an foarte bun pentru agricultură, dacă privim pe ansamblu. Am reușit să avem al doilea an consecutiv în care balanța comercială să fie pozitivă. Dacă în 2013 am avut un excedent de 300 de milioane de euro în comerțul cu produse agricole, anul 2014 ne-a adus un excedent de 500 milioane de euro”, a spus Daniel Constantin.

Potrivit ministrului, anul trecut, pe fondul unor exporturi de grâu de 4,9 milioane de tone, România a reușit să intre și pe alte piețe din afara Uniunii Europene, cum ar fi în țările arabe, unde exporturile au crescut cu 75%.

„În anul 2014 am exportat 4,9 milioane de tone de grâu, în timp ce necesarul intern de consum s-a situat la 3,5 — 4 milioane de tone. Am reușit, dincolo de partenerul principal care este piața Uniunii Europene, să ne deschidem și pe alte piețe, cum ar fi în țările arabe, unde am avut o creștere de 75% a exporturilor. Ținta noastră este de a deschide noi piețe de desfacere și să oferim posibilitatea fermierilor să vândă la cel mai bun preț. Prețurile au fost ceva mai scăzute față de 2013”, a afirmat ministrul Agriculturii.

Acesta a adăugat, de asemenea, că la nivelul UE, România a fost pe primele locuri la producțiile de grâu, porumb, rapiță și floarea soarelui, în timp ce în privința absorbției fondurilor europene, suma a ajuns, anul trecut, la 3,3 miliarde de euro.

„În ceea ce privește competiția la nivel european, România s-a clasat, în 2014, pe locul 5 între țările Uniunii Europene, la producția de grâu, cu 7,5 milioane de tone. La floarea soarelui ne-am clasat pe primul loc din punct de vedere al producției, deși nu avem o suprafață foarte mare. La porumb am fost pe locul 2, cu 12 milioane tone, iar la rapiță am ocupat locul 4. Pentru anul 2014 au fost și finanțări foarte importante din fonduri europene. Astfel, dacă în 2013 a absorbit 2,9 miliarde de euro, în 2014 am avut 3,3 miliarde de euro absorbție”, a precizat Daniel Constantin.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, participă, marți, alături de reprezentanți ai fondurilor de garantare și federațiilor de profil din domeniu, la o conferință de specialitate ce are ca temă situația actuală a agriculturii românești și planurile referitoare la Programul Național de Dezvoltare Rurală /PNDR/ 2014-2020.

Publicitate

1 comentariu

Poti sa iti spui parerea aici:

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.