De la Combinatul de Hartie la SOFIDEL. Istoria primei mari investitii din Calarasi.

PRIMA MARE INVESTIȚIE INDUSTRIALĂ REALIZATĂ LA CĂLĂRAȘI din anii „60.


În anul 1965 intra în funcțiune COMBINATUL DE CELULOZĂ ȘI HÂRTIE de la Călărași(actual SOFIDEL), apreciat în epocă drept una din unităţile cele mai mari pe plan mondial în ceea ce priveşte capacitatea de producţie avînd ca materie primă paiele. Incinta uzinală avea o suprafaţă de 32,5 ha, iar împreună cu toate lucrările exterioare ei (reţele şi staţia tehnică c.f., halda de nămol, priza de apă, drumurile din afara incintei şi cel de ocolire a oraşului etc.), totaliza o suprafaţă de 59,3 ha.
Combinatul a fost opera unui Colectiv de arhitecți români, alcătuit din arhitecţii Bujor Gheorghiu, Ignatie Nacev, Dumitru Bădulescu, Miranda Niculescu, Ion Antohi, Isabela Petraşincu, Constantin Bașula.


În Revista ARHITECTURA nr. 4/1965, pe lângă prezentarea în amănunt a obiectivului de investiții, au fost publicate și câteva fotografii ale Combinatului.

Sursa: Constantin Tudor -istoric și profesor.

Azi , după privatizare combinatul a fost retehnologizat și face parte din Grupul SOFIDEL, având în anul 2021 o cifraza de afaceri de 269 milioane lei cu 235 de angajați.

Publicitate

Poti sa iti spui parerea aici:

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.