Oameni, decizii si alegeri

Oamenii iau decizii si fac alegeri pe baza credintelor care exista in mintea lor. Cele mai multe dintre credinte nu le apartin, ci le-au preluat, cu sau fara voia lor, de la cei din jur de-a lungul vietii.

Familia si mediul isi pun amprenta intr-o maniera semnificativa asupra fiecarei fiinte umane, pana in momentul in care ea devine constienta de sine, pune sub semnul intrebarii credintele si gandurile care ii populeaza mintea si alege ce i se potriveste si ce nu.

Insa, uneori, constiinta de sine proprie nu apare sau apare tarziu. Dupa ce a facut alegeri, a luat decizii si si-a dat seama ca a gresit. In acest punct omul are de ales: fie isi schimba situatia, conjunctura de viata, repara ce poate fi reparat, invata lectia, renunta la anumite credinte disfunctionale si merge mai departe sau, ca sa reduca conflictul interior, printr-un fenomen numit „disonanta cognitiva” isi gaseste argumente, justificari si rationalizari pentru situatia sa prezenta si continua sa mearga inainte.

Omul care a facut compromisuri, care a investit mult intr-o situatie care s-a dovedit a fi gresita, nu prea va renunta la investitia sa. Cand ii vor fi prezentate argumente prin care i se arata realitatea, devine furios, agresiv si va incerca prin orice mijloace sa elimine stimulului care ii provoaca conflict interior.

Astfel, orice tentiva de a-i schimba gandirea are ca efect intarirea pozitiei sale initiale deoarece isi va cauta noi si noi argumente, unele chiar ilogice si irationale, prin care sa(-si) demonstreze ca are dreptate.

Omul are capacitatea extraordinara de a se manipula singur doar ca sa scape de constientizari si adevaruri care dor. In plus, omul nu invata din propriile greseli, ci le gaseste justificari si uneori le transforma chiar in acte de mare fala, de grozavie.

sursa acestui articol este: Ursula Sandner

1 comentariu

Poti sa iti spui parerea aici:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.