Probleme intre parteneri

Dezvoltarea personala si relatia de cuplu

Una dintre problemele cu care se confrunta partenerii intr-o relatie de cuplu de lunga durata este faptul ca unul (sau amandoi) dintre ei se agata de celalalt si devine dependent – din punct de vedere emotional, material, profesional s.a.m.d.

Pe langa multe alte efecte negative ale acestei dependente este si faptul ca partenerul depedent va fi speriat de orice schimbare, dezvoltare sau evolutie a celuilalt. Schimbarea partenerului ii alimenteaza si mai mult nesiguranta pe care oricum o simte mai mereu, asa ca va avea tendinta sa-l traga inapoi, sa-i blocheze cresterea si dezvoltarea personala sau de alta natura.

Schimbarea este normalitatea constanta din viata fiecarui om, insa cumva uitam acest lucru. Intr-un cuplu, atunci cand unul dintre parteneri se schimba si celalalt este nevoit sa depuna un efort ca sa se alinieze la acea schimbare. Iar cum oamenii sunt rezistenti la schimbare si le este teama de schimbare – mai ales de schimbarea celui de care sunt dependenti – isi vor investi eforturile in a impiedica schimbarea (prin sabotaj, manipulare, santaj emotional, etc.)

Pe de alta parte, cuplurile fericite care dureaza in timp sunt cele care cauta si imbratiseaza schimbarea, evolutia – atat cea personala cat si cea a cuplului. Isi doresc sa cunoasca, sa se dezvolte, sa evolueze, atat separat cat si impreuna. Schimbarea partenerului le da un imbold catre cresterea personala si astfel, atat fiecare dintre ei cat si relatia, au doar de castigat.

Schimbarea inseamna normalitate si evolutie, stagnarea inseamna anormalitate si involutie.
Daca vrei o relatie de cuplu durabila si fericita, cauta, accepta si imbratiseaza evolutia.

Publicitate

2 comentarii

  1. Totul pleaca de la Psihicul nostru..! Iar cand psihic esti terminat, o lupta continua te va pune pe butuci fara doar si poate..! In viata trebuie sa poti constientiza ca ai pierdut ca apoi sa poti castiga din nou (alta persoana)..! Dar aici e nevoie de un caracter tare si foarte bine dezvoltat din punct de vedere mental..!

Poti sa iti spui parerea aici:

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.