Dumitru Rucareanu

Actorul Dumitru Rucăreanu a decedat duminică 3 martie 2013, la vârsta de 81 de ani, şi a fost incinerat miercuri, conform celor declarate de George Mihăiţă, directorul Teatrului de Comedie din Bucureşti.

Dumitru Rucăreanu s-a născut pe 26 octombrie 1932, la Ghimbav, în judeţul Braşov, şi a absolvit Facultatea de actorie în cadrul IATC Bucureşti în 1956.

A jucat numeroase roluri la Teatrul de Comedie, incepand cu Maestrul Croitor din “Burghezul gentilom” de Moliere, in regia lui Lucian Giurchescu, 1961, si pana la cel al Comentatorului din “Cercul de cretă caucazian” de Bertolt Brecht, regia Lucian Giurchescu, 1977 (pentru a le aminti pe cele mai celebre).

Acestora li se adaugă roluri ca Iasiunin – “Turnul de fildeş” de Victor Rozov, regia Ion Cojar, 1981 sau cel din 2007, al lui Traian Necşulescu din comedia “…escu” de Tudor Muşatescu, regia Alexandru Dabija.

Pe de altă parte, Dumitru Rucăreanu este cunoscut şi pentru numeroasele roluri jucate în filme ca: “Dragoste la zero grade”, 1964, “Camera albă”, regia Virgil Calotescu, 1965, “Asediul”, regia Mircea Mureşan, 1971, “Aventuri la Marea Neagră”, regia Savel Ştiopul, 1972, “Gloria nu cântă”, regia Alexandru Bocăneţ, 1976, “Acţiunea Autobuzul”, regia Virgil Calotescu, 1977, “Am o idee”, regia Alecu Croitoru, 1981, “Miezul fierbinte al pâinii”, regia Alecu Croitoru, 1983, “Secretul lui Bachus”, regia Geo Saizescu, 1983, “Sosesc păsările călătoare”, regia Geo Saizescu, 1984, “Cucoana Chiriţa”, regia Mircea Drăgan, 1986.

Actorul a primit, de-a lungul carierei sale, numeroase distincţii şi premii, între care trofeul de excelenţă la Gala Festivalului Comediei Româneşti din 2010. Totodată, el era propus să primească premiul pentru întreaga activitate la gala UNITER din acest an.

Rucăreanu a fost pasionat de muzică; în urmă cu câţiva ani el a lansat un album intitulat “Sunt vagabondul vieţii mele”.

Incinerarea trupului sau neinsufletit nu a lasat urme in presa tabloida.

Publicitate

Poti sa iti spui parerea aici:

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.